Ağrılı öğrencilerin yaptığı ‘robot kuş atmaca’ TEKNOFEST’te sergilendi

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji şenliklerinden birisi olan TEKNOFEST, Atatürk Havalimanı’nda kapılarını açtı. Türkiye’nin dört …

PAYLAŞ
Ağrılı öğrencilerin yaptığı ‘robot kuş atmaca’ TEKNOFEST’te sergilendi
  • 0
  • 155
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • 6 dakika da oku
  • +
  • -

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji şenliklerinden birisi olan TEKNOFEST, Atatürk Havalimanı’nda kapılarını açtı.

Türkiye’nin dört bir yanından gençler TENOFEST’e akın ederken, yaptığı icatlarla gelenler ise göz doldurdu.

Bu gençlerin ortasında olan ve Ağrı’dan gelen Kemalettin Demirbaş  ile yeğenleri Habip ve Fotoğraf Öğretmenliği Kısmı öğrencisi Rumeysa Demirbaş, birçok projeye imza attı.

Başta insansız hava araçları olmak üzere birçok proje üzerinde çalışan amca ve yeğenleri, son 2 yıldır ise Robot Kuş Projesi için çalışıyor.

ROBOT KUŞU TABİATLA UYUMLU HALE GETİRDİLER

Havalimanları ve tarım yerleri etrafına gelen kuş sürülerini uzaklaştırmak ve askeri keşif emeliyle imaline başlanan atmaca görünümlü robot kuş, fiber dayanaklı hususlarla 9 aylık kuvvetli bir çalışmayla tamamlandı. Robot kuşun kamufle özelliğine kavuşması ise daha uzun sürdü.

Robot kuş, 2 yılın sonunda bugünkü görümüne kavuştu. Tıpkı üniversitede okuyan Fotoğraf Öğretmenliği Kısmı öğrencisi Rumeysa Demirbaş, robot kuşun kanat, kuyruk ve başını, tabiatın renklerine uyumlu hale getirmek için 18 defa çizdi.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen müsabakada geçen yıl ikincilik, bu yıl ise birincilik elde eden proje, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST’te sergileniyor. Robot kuşu tasarlayan ve geliştiren Kemalettin Demirbaş, öbür insansız hava araçları ile ilgili tecrübelerinin akabinde 2 yıl evvel robot kuş projesine başladıklarını söyledi.

2 YILIN SONUNDA BİRİNCİ UÇUŞ GERÇEKLEŞTİ

Yeni projeleri için çalışma başlattıklarını ve avcı kuşları yakından incelediklerini söz eden Demirbaş, “Bu kapsamda robot kuş projesine yöneldik bilhassa kamufle özelliği olduğu için.

2 yılın akabinde birinci uçuşunu gerçekleştirdik ve tamamladık. Projemiz hala gelişim etabında. Daha sonra askeri ve savunma endüstrinde kullanılabilecek kameralar, haritalandırma üzere özellikler ekleyebiliriz.” diye konuştu.

“DİĞER HAVA ARAÇLARINDAN FARKI SESSİZ OLMASI”

Sabit yahut döner kanat bir hava aracının uçtuğu vakit boyutu ne kadar küçük olursa olsun beşerler tarafından fark edilebildiğine dikkati çeken Demirbaş, şunları kaydetti:

“Robot kuş projesi doğayı taklit ettiği için, istenilen bölgede karşıdaki kişi ve maksatlara kendini fark ettirmeden bilgiler toplayabilir. Uçtuğunda kuş olarak görülüyor. Başka insansız hava araçlarından farkı ise çok daha sessiz olması. Öbür hava araçlarının pervanelerinin sesi dünyada bir meseledir.

Bizim robot kuş projemizde pervane olmadığı için, redaktör dişli sistemiyle çalıştığı için, sesine de müdahale etmek mümkündür. Olağan bir hava aracından yüzde 90 daha sessiz. 50 metre ve üzerindeki uçuşlarda ses neredeyse hiç duyulmuyor.”


20 DAKİKA UÇABİLİYOR”

Habib Demirbaş ise robot kuşun teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. Robot kuşun öbür hava araçlarından farklı olduğunu anlatan Demirbaş, şöyle devam etti:

“Diğer tüm hava araçlarından farklı olarak kanat çırparak uçabiliyor, pervane ile çalışmıyor. Kanat açıklığı yaklaşık 1 metre, uzunluğu 80 santimetredir. Yaklaşık 300-350 gram tartısında.

Bir atmaca boyutunda ürettik ki tabiatla iç içe ve uyumlu olsun. Çok verimli bir pili var. 500 mil amperlik pille kanat çırpması halinde 20 dakika uçabiliyor, süzülmelerle birlikte 40-50 dakika uçuş yapabiliyor. Manevrayı kuyruk üstleniyor.

İrtifayı da kuyruk ile yükseltip alçaltabiliyoruz. Pil dışında her şey bizim elimizden çıktı. Üzerinde bulunan motorların sargısına kadar bizim müdahalemiz oldu. Yazılım noktasında başka hava araçlarının hazır kurulumları dışında kendi algoritmaları ile oynadığımız yazılımlar ürettik.”


“FARKLI VAZİFELERİ İCRA EDECEK ROBOT KUŞLAR ÜRETEBİLİRİZ”

Demirbaş, şu an robot kuşun etkin uçuşunu tamamladıklarına dikkati çekerek, bundan sonra istedikleri kuş cinsini örnek alarak, farklı misyonları icra edecek robot kuşlar üretebilecekleri anlattı.

“İSTİLACİ KUŞ SÜRÜLERİNİ UZAKLAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Demirbaş, yalnızca hava araçları değil kara araçları ve sualtı sistemleri ile ilgilendiklerini söz etti. Maksatlarını kuşları muhakkak bölgelerden uzak tutmak olduğuna vurgu yapan Demirbaş, şöyle konuştu:

“Robot kuşla, havalimanları etrafında, tarım toprakları ile arı kovanlarını yok eden istilacı kuş sürülerini uzaklaştırmayı hedefliyoruz. Yaptığımız devriye uçuşları ile kuşlar kendilerini o bölgeye ilişkin hissetmeyecekleri için bir sonraki devirde daha inançlı hissedecekleri bölgelere göç ediyorlar. Böylelikle kalıcı bir tahlil üretiyoruz.

Başka hava araçları tıpkı etkiyi oluşturmaz. Yırtıcı bir kuş havada kanat çırpmadığında keşif emeli güderek kendini başka kuşlara tanıtıyor. Kanat çırptığında ise öteki kuşlar kendilerini tehlikede hissediyor. Kuşlar, yırtıcı kuşun kanat çarptığını gördüklerinde av moduna geçtiğini düşünüp kendilerini savunmaya alarak o bölgeden uzaklaşıyor.”

Demirbaş, başta istihbarat olmak üzere farklı hedefler için kullanılabilecek projeleri için ilgililerden dayanak istedi.

“18 BAŞKA KANAT ÇİZDİM”

Robot kuşun dizaynında misyon alan AİÇÜ Fotoğraf Öğretmenliği Kısmı 3. sınıf öğrencisi Rümeysa Demirbaş da kanat çırpma kadar, robot kuşun kamufle olma özelliğine de odaklarını anlattı.

Bu maksatla tasarım sırasında çok sayıda deneme yaptıklarına vurgu yapan Demirbaş, “Avcı kuşları gözlemleyerek poliüretan husus üzerinde özgün bir desen oluşturmaya çalıştım.

Gövde içinde kauçuk köpük kullanarak doğal renkler yakalamaya çalışarak görsel tasarımı tamamladık. Yaklaşık 18 başka kanat çizdim. Her bir kanat bir haftamı aldı.” dedi.

Demirbaş, ödül alan bir projede misyon almaktan duyduğu memnuniyeti lisana getirerek, akranlarına da bu cins projelerde misyon almaları tavsiyesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir